Hvorfor velge økologisk

Hvorfor velge økologisk? Økologisk sminke og økologisk hudpleie inneholder først og fremst økologisk dyrkede ingredienser som for eksempel planteekstrakter, urter, vegetabilske og eteriske oljer, som har et konserveringssystem som garanterer trygghet. Alle ingrediensene er biologisk nedbrytbare, respekter miljøet, og forurenser ikke. Et produkt som er økologisk sertifisert inneholder ikke genmodifiserte organismer (GMO), petrokjemikalier som mineralolje og petrolatum, parabener (syntetiske konserveringsmidler), nanopartikler, silikoner, syntetisk parfyme eller fargestoffer. Produktene inneholder ikke animalske ingredienser, noe som forekommer i konvensjonell kosmetikk.

Les / se video her, vitenskapelig bevist hvordan kosmetikk kan være helseskadelig for deg.

Innholdsstoffene

Kokosnøttolje
Kokosnøttolje

Vegetabilske oljer og fettstoffer (f.eks. jojobaolje, kokosolje, sheasmør, arganolje) utvinnes fra ulike frukter og nøtter. De inneholder vitaminer, næringsstoffer og fettsyrer,  som virker godt på huden. Det brukes som grunnmateriale i mange økologiske kremer og oljer.

Eteriske oljer (f.eks. Lavendel, Ylang Ylang og Rosmarin) er flyktige oljer fra planteriket. Utvinnes fra blomster, planter, frukt, trær, blader, frø, bark, kvae og røtter. Eksempler på egenskaper er antibakteriell, antiseptisk, cellefornyende, samtidig hjelper det til med å skille ut avfallsstoffer, øke blodsirkulasjonen, balansere stoffskifte, beroliger eller kvikker opp. De eteriske oljene tilfører duft til produktene, sammen med disse egenskapene.

Blomsterekstrakter og planteekstrakter (f.eks havreekstrakt, vaniljeekstrakt, nypeekstrakt, kirsebærekstrakt og linfrøekstrakt) benyttes for sine ulike egenskaper som de forskjellige plantene eller blomstene har. Det kan virke fornyende, lindrende, stimulerende osv. Ekstraktene har også den egenskapen at de tilfører duft til produktene.

Aktive ingredienser som for eksempel hyaluronsyre og polyfenol benyttes også innen økologisk kometikk. Råvarene er alltid hentet fra naturlige og vegetabilske kilder (obs: Hyaluronsyre i konvensjonelle produkter kan komme fra dyr og dermed betegnes som naturlig, eller det kan være en kjemisk etterligner).

Naturlige mineraler som f.eks. titanium dioxide benyttes for å gi farge til kosmetikk samt at det brukes som UV-beskyttelse i solkremer. Disse kommer naturlig fra jorden, og er knust til helt fint pulver.

Konserveringssystem som garanterer trygghet

Som all annen hudpleie og kosmetikk, så må økologiske produkter også beskyttes mot skadelig bakterievekst. Dermed er det et konserveringssystem som garanterer trygghet.

Visse urter, antioksidanter og essensielle oljer hjelper til å konservere, og som forlenger holdbarheten på produktene. Noen urter og essensielle oljer har antibakterielle egenskaper som i tillegg jobber mot soppdannelse. Antioksidanter og E-vitamin forsinker harskning av fettstoffer i produkter. Her spiller komposisjonen av ingrediensene en viktig rolle.

Plantealkohol kan brukes i naturlig form for å konservere et økologisk produkt. Benzyl alkohol er et konserveringsmiddel som er tillatt i Ecocert sertifiserte produkter. Det må IKKE forveksles med etylalkohol som kommer fra petroleum, som det brukes i tradisjonell hudpleie.

Sitronsyre og kaliumsorbat er flere eksempler på naturlige konserveringsmidler som brukes i økologisk kosmetikk.

Noen merker bruker semi-syntetiske konserveringsmidler slik som f.eks. phenoxyethanol. Dette middelet er lov å bruke i produkter som er sertifisert av Soil Association, men det er ikke tillatt i Ecocert-sertifiserte produkter.

Det benyttes lufttette beholdere, som hindrer oksygen og bakterier i å slippe inn i selve produktet. Det har beskyttende effekt og forlenger dermed holdbarheten for produktet. .

Det er verdt å merke at oljer og balmprodukter trenger som regel ingen eller veldig lite konserveringsmidler siden de ikke inneholder vann. Her benyttes ofte E-vitamin for å forlenge holdbarhetstiden.

Hvorfor velge økologisk? Det er mange grunner til å velge økologisk 🙂 Sjekk vårt utvalg i økologisk hudpleie og sminke her

Økologisk - et naturlig valg
Økologisk – et naturlig valg

Kilder: Green Spirit, Grønn Hverdag, Grønn & Skjønn

«Hvorfor velge økologisk»