Barn’s kjemiske hverdag – hvorfor velge økologisk til ditt barn?

Barns kjemiske hverdag

Antallet mennesker med allergiske sykdommer har eksplodert siden 1960-tallet. Vår kjemiske hverdag er trolig en viktig årsak. Tusenvis av kjemiske stoffer er i omløp, og svært mange av dem vet vi for lite om. Om vi ikke vet alt, vet vi i hvert fall nok til å ta visse forholdsregler.
Små barnekropper er ekstra sårbare overfor helsefarlige stoffer og mange organer er fremdeles under utvikling. De har større risiko for å utvikle allergier enn voksne. Miljø forvaltningen har et «føre var»-prinsipp som går ut på at vi må ta hensyn til risikoen for at noe kan være skadelig – uten at vi vet helt sikkert hvor skadelig dette er. At et stoff ikke er forbudt å bruke, betyr ikke nødvendigvis at det er lurt å bruke det. Noen produkter gjør du klokest i å unngå, andre bør du bruke minst mulig og bare på helt bestemte måter.

Døgnet rundt, hver eneste dag, blir barn utsatt for kjemiske stoffer fra produkter av forskjellige slag. Noen av stoffene er harmløse, andre kan være helsefarlige. Barn er spesielt sårbare for kjemiske stoffer. For eksempel har de lett for å utvikle allergier. De kan ikke selv velge å beskytte seg mot stoffer som kan være skadelige for dem. Slike valg er det vi voksne som må gjøre
Klær og andre tekstiler kan inneholde rester av kjemikalier som for eksempel fargestoffer og formaldehyd. Smykker, knapper og glidelåser kan inneholde det allergiframkallende metallet nikkel. Jo mer nikkel som avgis, jo større risiko er det for å bli allergisk. Er man først blitt allergisk, kan selv hudkontakt med dørhåndtak gi utslett.

Så hvorfor velge økologisk?

Hovedfordelen med økologiske materialer er at avlingen ikke blir behandlet med plantevernmidler, insektmidler og herbicider. Disse kjemikaliene er veldig skadelige for bønder og arbeidere. Jeg tror at det kan være ugreit for oss forbrukere også, og hele vårt økosystem. Og enda et viktig faktum, er at økologisk bomull bruker langt mindre vann enn konvensjonell.
Hvordan påvirker dette babyen din? En babys hud er tynnere enn en voksens hud. Den er veldig følsom. Dette kan bety at huden absorberer flere plantevernmidler og andre farlige kjemikalier. Så hvorfor ikke velge økologisk babyklær for barna dine, hvis det er mindre eksponering for giftstoffer?

Piccalilly setter en høy standard og krav til sine leverandører. Deres klær er GOTS (Global Organic Textile Standard) sertifisert, og et fairtrade bomullsprogram hvor deres oppdrag er å forbedre levebrødet for småbønder ved å gjøre bøndenes systemer mer bærekraftig og lønnsom.

Kilder:

Miljødirektoratet
Piccalilly

PureOrganic.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *