Doshaer og de fem elementene

Doshaer og de fem elementene

Doshaer og de fem elementene 

Takk Maria Nathalie  for at vi får poste dette spennende blogginnlegget som du har skrevet💖

Hvilken Dosha er du? I Ayurveda snakker vi hele veien om de ulike Doshaene og hvordan man kan balansere disse. For å forstå Doshaene må du først kjenne til elementene de består av. Doshaene består av de fem ulike elementer: Ild, Jord, Luft, Vann og Rom. Disse elementene finnes ikke bare ute i naturen, men også i kroppen din hvor de representerer deler av dine fysiske og psykiske egenskaper.

Vata = Luft + Rom

Pitta = Ild + Vann

Kapha = Jord + Vann

Du ble født med en kombinasjon og unik mengde av hver Dosha, men dette er noe som endrer seg gjennom livet. Dosha-balansen endrer seg bl a gjennom årets sesonger, hvordan du spiser, trener, hvor utsatt du er for stress, hvordan din emosjonelle tilstand er og en rekke andre faktorer.

Ild er varm og kraftig, mens vann er mer mykt og kjølig. Luft er lett og flyktig. Rom kan ikke ses eller tas på, men det er noe mer «stort» og intuitivt.

VATA : LUFT + ROM

Den første Doshaen er Vata, bestående av luft og rom. Den er tørr, lett, kald, ujevn og bevegelig. Akkurat som luft- og romenergi. Vata er hovedsakelig å finne i tarmene, bein, underliv, nedre del av magen, hjerte og hodet.

Vata styrer mye av den indre bevegelsen som skjer i kroppen, som f eks hjerteslag, mage- og tarmkanalen, lungene og diafragma.

Vata styrer blodsirkulasjonen, svette, urin og avføring, respirasjon, kommunikasjon, hjernefunksjon, menstruasjon, seksuell nytelse, hørsel, kreativitet, følelser, nervesystemet, peristaltikken, opptak av enzymer og næringsstoffer, og trening og annen fysisk aktivitet.

Ubalansert Vata

Eksempler på kroppslige symptomer:

Dårlig blodsirkulasjon, føler deg kald hele tiden, luftveisproblemer, hjertebank, svekket hørsel og andre sanser, benskjørhet og gikt.

Eksempler på symptomer i fordøyelsen:

Forstoppelse, oppblåsthet, luft, ubehag etter å ha spist, lav appetitt, magesyreproblemer og lavt næringsopptak av maten du spiser.

Eksempler på symptomer i psyken:

Problemer med å sove, angst, ubesluttsomhet, tristhet, glemsk, lite kreativ, nervøs, mentalt ustabil, sliten og urolig.

PITTA: ILD + VANN

Den andre Doshaen er Pitta, bestående av ild og vann. Den er varm, skarp, litt fet/oljet, flytende og lett – akkurat som ild og vann. Pitta er hovedsakelig å finne i magen, tarmene, blodet, leveren, galleblæren og milten.

Pitta styrer mange av prosessene i kroppen som f eks fordøyelsen, metabolismen og næringsopptaket. Pitta jobber i kroppen som enzymer som hjelper kroppen med å bryte ned mat. Pitta er også i leverne og gallen og i blodet som hemoglobin. Kroppen kvitter seg med overskudd av Pitta gjennom svette. Det er derfor det det så viktig å svette regelmessig for å få ut overskudd av Pitta i kroppen. Pitta styrer også metabolismen, fordøyelsen, appetitten, opptak av næringsstoffer, tørste, smak, syn, kroppstemperatur, hud og hår, intelligens, mot, ambisjoner og besluttsomhet.

Ubalansert Pitta

Eksempler på kroppslige symptomer:

Føler deg varm hele tiden, svetter mye, mister hår tidlig/tidlig grått hår, dårlig syn, galleproblemer, enkelte leverproblemer, sensitivitet for lys, gul i huden og øynene.

Eksempler på symptomer i fordøyelsen:

Løs mage, sure oppstøt, halsbrann, magesår

Eksempler på symptomer i psyken:

Sinne, frustrasjon, narsissisme, stress, utbrent, irritabilitet og utålmodighet.

KAPHA: JORD + VANN

Den tredje Doshaen er Kapha, bestående av jord og vann. Den er tung, treg, kald, fet/oljete, myk, tett og flytende. Akkurat som jord og vann. Kapha er hovedsakelig å finne i lungene, magen, bukspyttkjertelen, blodplasma, lymfesystemet, leddene, bihulene, nesen og tungen.

Kapha står i hovedsak for selve kroppstrukturen inkl bentettheten, fettregulasjonen, styrken og stamina.

Kapha er som jorden, den gir stabilitet og støtte til kroppen, og holder den sammen. Kapha virker smørende for kroppen. Lindrer friksjon mellom cellene og organene. Den er tilstede i ben og muskler og er med på å gjøre deg sterk. Alle kroppsvæsker som f eks spytt og slim er relatert til Kapha. Kapha styrer også smøring, struktur, energi, vekst, stabilitet, restitusjon (inkl søvn), slim, kroppsfett, fuktighet, grunning, evnen til å huske, snillhet og generøsitet.

Ubalansert Kapha

Eksempler på kroppslige symptomer:

Føler deg kald hele tiden, klamme hender, vektøkning, apati, for mye slim i kroppen, hvitt belegg på tungen, astma, infeksjoner, vann i kroppen.

Eksempler på symptomer i fordøyelsen:

Lav metabolisme, føler deg tung etter matinntak, treg og «sticky» avføring og oppblåsthet.

Eksempler på symptomer i psyken:

Lat/tiltaksløs, deprimert, ensom, opplever mye savn, tristhet, sjalusi og avhengighet.

Vi er alle Doshaene

De tre Doshaene er byggestener for alt som finnes – mat, mennesker, miljø og alt. Jo mer du lærer om Doshane, jo mer blir du i stand til å se sammenhenger i din egen kropp.

Vi har alle de tre Doshaene i oss og alle de fem elementene. De styrer alle sine prosesser i kroppen, og for mye eller for lite av en av de vil kunne medføre at du opplever sykdom og ubalanser i kropp og psyke.

Ayurveda er ingen myte, teori, overtro eller religion, men heller et mer komplisert vitenskapelig system som har tatt i bruk de fem elementene for lettere å forstå menneskekroppen og -psyken.

Psyken og resten av kroppen må ses i sammenheng. Når du blir mer klar over de helt elementære årsakene til de ulike ubalansene/plagene dine, kan du knytte de til andre symptomer som du før ikke visste at hadde noen sammenheng med hverandre.

Jeg vil etter hvert (i løpet av få dager) legge ut et «skjema/quiz» for Vata, Pitta og Kapha – som du kan se gjennom bruke som hjelpemiddel for å finne den Dosha-balansen du har nå. Du er ikke kun en Dosha, men en kombinasjon av alle de tre Doshaene/de fem elementene, med ulik mengde av hver. For å få fullt utbytte av Ayurveda, trenger du å vite din egen Dosha-balanse.

Vi «ses» snart igjen! Ha det godt så lenge :))

Maria Nathalie

marianathalie.no
marianathalie.no

Doshaer og de fem elementene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *