Er du miljøvennlig?

HVOR MILJØVENNLIG ER DU?

🌍HVOR MILJØVENNLIG ER DU?🌍

Starter du dagen med en «cocktail» bestående av ca 50-100 ulike kjemikalier? I følge en artikkel på nettsidene til Naturvernforbundet er det dette du får i deg hvis du som de fleste av oss starter dagen med en dusj (såpe, shampoo og balsam). I tillegg smører deg kanskje inn med fuktighetskrem, påfører sminke eller barberskum og aftershave💆.

Mange av disse produktene inneholder mikroplast. Dette skylles ned i avløpet og ut i naturen og havet🌊. Mikroplasten brytes ikke ned, den taes opp i næringskjeden og skaper alvorlige konsekvenser for miljøet, naturen og dyrene🐾. Dette høres ikke særlig miljøvennlig ut.

Da jeg, Maria Nathalie ble enig med PureOrganic om at jeg skulle skrive✍ et blogginnlegg om stoffer i hudpleie og kosmetikk, visste jeg at det var et spennende tema.
Vi er vel alle ganske opptatt av hva vi putter i oss gjennom munnen. Maten skal være sunn og uten giftige stoffer, men ikke alle er like bevisst på hva vi smører på huden. Huden er vårt største organ og den absorberer det vi smører på den. Stoffene absorberes og blir ført rundt i kroppen sammen med blodbanen.
Man trenger ikke akkurat noen doktorgrad i medisin🎓 for å skjønne at det er minst like viktig at vi tenker på hva vi smører på huden som det vi er med det vi putter i oss gjennom maten vi spiser.

FLUORSTOFFER

Tidligere i år kunne vi alle se programmet Forbrukerinspektørene (FBI) på NRK . Hvor Framtiden i våre hender ville gjøre en test på bakgrunn av mistanke om at en del av sminken ute i butikkene inneholdt farlige stoffer. De endte opp med å teste 15 produkter. Kine Bæk, overingeniør ved Norsk Institutt for vannforskning, utførte testen. De gjør vanligvis ikke tester på kosmetikk ved Norsk Institutt for vannforskning, men leter heller etter fluorstoffer ute i miljøet. Men som hun sier, så er de interessert i å få vite hvor fluorstoffene de finner i miljøet kommer fra👣.
PFSA`er er ulike fluorstoffer. Fluorstoffer brukes i mange ulike produkter. Alt fra klær til skismøring og brannskum🔥. Stoffene kan være kreftfremkallende og hormonforstyrrende. I følge analysekjemiker og forsker Xenia Trier ved Danmarks tekniske universitet, kan fluorstoffer gi mange effekter; De kan svekke immunforsvaret, føre til lever- og nyrekreft, testikkelkreft og nedsatt fruktbarhet. Det er også mistanke om at disse stoffene kan gi økt fedme,i tillegg til at de er lite miljøvennlig.
Det finnes mer enn 1000 fluorerte stoffer. I denne testen på sminke var man mest spent på om man fant PFOA. Disse stoffene er ikke forbudt å bruke i dag, men de er strengt regulert grunnet farene for helse og miljø. EU vil forby bruken av det fra år 2020⛔.

TESTRESULTATER

Resultatet av testen av de 15 kosmetikkproduktene var at de fant fluorstoffer i samtlige prøver. De fant de høyeste nivåene de noensinne har vært borte i. De forventet ikke å finne PFOA som det har kommet strenge restriksjoner for. Men de fant det likevel i fem av prøvene. Ingen av produktene bryter dagens lovverk. De vurderes som trygge å bruke i forhold til gjeldende grenseverdier. Men grenseverdiene er i ferd med å endres grunnet økt kunnskap om konsekvenser for helse samt at det er lite miljøvennlig⚠.
Kommentar fra Kjetil Hylland, professor i toksikologi ved Universitetet i Oslo, «Dette var skremmende. Det burde ikke finnes slike molekyler i ting man smører på huden, eller som vi spiser. Det er så enkelt»‼
De to verstingene i testen var produkter (foundation) fra Clinique og Body Shop. Dette er to merker jeg IKKE ville tenkt at ville stått på en liste som dette! De holder seg riktignok innenfor gjeldende grenseverdier, men at det er nettopp disse to merkene som kom verst ut i testen er tankevekkende.
Siloksaner testet de ikke for i denne testen, men produktene som ble testet står oppført med at de inneholder slike stoffer. Vi får dermed en blandingseffekt av fluorstoffer og siloksaner. «Dette smører unge mennesker på seg hver dag» sier de ganske betenkt i programmet. Må si at jeg har tenkt litt ekstra på hva jeg selv smører meg inn med hver eneste dag💆. En ordentlig opprydning og gjennomgang av produktene jeg bruker her hjemme står for tur❗
Framtiden i våre hender sier videre «det er ganske oppsiktsvekkende at ledende produsenter fortsatt bruker disse miljøgiftene som vi vet så mye om og som mange sier vi må kvitte oss med». De er klare på at stoffene burde være forbudt.

DYRETESTING

Ikke nok med de oppsiktvekkende funnene, men kosmetikkbransjen har lang tradisjon på å teste produktene på dyr. Vi har vel alle sett og hørt hvordan forsøksdyr utsettes for grusomme lidelser og lever et liv langt fra hva som er naturlig. Jeg får vondt i hele meg av bare å tenke på dette. Jeg selv er veldig bevisst på at jeg ikke skal ha produkter som er testet på dyr.
Selv er jeg opptatt av å bruke rene, naturlige produkter🌱, både når det gjelder mat og kosmetikk- og hudpleieprodukter. Men mistenker at jeg kan finne produkter også hos meg som kanskje ikke er så bra for hverken miljøet eller meg selv.
Hvordan står det til hos deg? Har du en hudpleie- og kosmetikksamling bestående av rene bomben av miljøgifter💥? Tar du sjansen på å ta en nærmere titt? Etter å ha lest litt om dette temaet anbefaler jeg alle å gjøre en opprydning og fremover være svært bevisst på hva man handler inn av slike produkter.

MILJØVENNLIG ALTERNATIVER

Heldigvis finnes det gode miljøvennlig alternativer på markedet. Kosmetikk- og hudpleieprodukter som du får kjøpt hos PureOrganic inneholder ikke fluorstoffer. Like viktig for min del er at produktene ikke er testet på dyr🐀. Når produktene i tillegg er økologisk produsert, uten miljøgifter og er enten veganske eller inneholder kun ingredienser som dyrene naturlig produserer selv (som f eks honning og melk), da puster i hvert fall jeg lettet ut! Slutte med hudpleie og makeup vet jeg ikke helt om jeg er klar for💅😊
I min bransje er hudpleie- og kosmetikkprodukter mye brukt👗👠. Tenker med skrekk på alt hva jeg har tilført kroppen opp gjennom årene! Men heldigvis kan både du og jeg nå fremover velge produkter som er bedre for både helsen og miljøvennlige🌿.
Håper du ble inspirert til å gjøre en opprydning hjemme hos deg selv og fremover være mer bevisst på hva du handler inn. 🌿Hvor miljøvennlig er du?🌿 Jeg ble i hvert fall veldig engasjert og vil gjøre et nærmere dypdykk i dette temaet.
Takk for at du leste! Vi «ses» snart igjen😊
Gode ønsker fra Maria Nathalie😊
marianathalie.blogg.no
marianathalie.blogg.no

Hvor miljøvennlig er du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *