Hva er Ayurveda

Hva er Ayurveda

Takk Maria Nathalie  for at vi får poste dette spennende blogginnlegget som du har skrevet💖

Har du hørt og sett mye skriverier om ayurveda “overalt” på sosiale media, bøker og andre steder i det siste? Vet du hvorfor? Det kan jeg fortelle deg; det er fordi ayurveda kan forandre livet ditt til det mye bedre, og flere og flere oppdager dette.

Kanskje har du aldri hørt ordet ayurveda noen gang, eller kanskje det mimrer litt, men du har aldri festet deg særlig ved det? Da håper jeg du blir med videre, for jeg ønsker å dele en måte hvor du kan oppnå bedre velvære i kropp og sinn – til det beste for deg og menneskene og miljøet rundt deg.

Bli med på ayurveda-reisen! Jeg har staket ut min egen personlige og mer moderne tilpassede måte å leve etter de ayurvediske prinsipper på, men jeg vil også skrive om den tradisjonelle måten slik at du selv kan ta stilling til om dette er noe som passer for deg eller som du kan tilpasse din hverdag.

Ayurveda er et av de hinduistiske medisinske helsesystem i India og Sri Lanka, og den baserer seg på at velvære og god helse oppnås gjennom balanse i både kropp, sinn, i det emosjonelle og det åndelige.

Man antar at ayurveda er det eldste helsesystemet som fortsatt praktiseres. Det ayurvediske helsesystemet er antagelig så gammelt som over 5000 år gammelt. Kunnskapen om ayurveda overlevde i de tidligste årene ved at man fra generasjon til generasjon muntlig brakte kunnskapen videre. Etter hvert ble kunnskapen om ayurveda nedfelt skriftlig i Vedaene. Vedaene er antageligvis de eldste skriftene i menneskets historie. De er fra så langt tilbake i tid som 1.700 – 1.000 år fvt, men noen hevder at de er mye eldre – at vi må tilbake så langt som 10.000 år.

Ayurveda kombinerer vitenskap med psykologi, spiritualitet og filosofi, og ser på hvert enkelt individ som en liten del av det hele komplekse universet. De fleste av oss tenker på medisin og spiritualitet som to helt ulike retninger. Ifølge ayurveda er ikke dette to ulike retninger i det hele tatt, men snarere en naturlig samlet del av hele livet. Ifølge ayurvedisk tankegang er balanse både mentalt og kroppslig nøkkelen til god helse. Det høres enkelt ut, men det er litt mer komplekst enn det først kan virke som.

Dette gleder jeg meg til å skrive mye mer om🙂

Ordet Ayurveda er Sanskrit (et av de eldste grenene i indisk språk) og består av to ord Ayur (=liv) og Veda (=kunnskap). Ayurveda = Kunnskap om livet. Altså forståelsen av livet, og vi er så mye mer enn det vi ser. Vi er kroppen vår, maten vi spiser, vi er følelsene våre, vi er energiene våre, vi er det spirituelle, vi er ALT, og alle er en del av hele universet – på samme måte som at universet er en del av alle oss. Derfor, for å oppnå balanse i livet, må du ha fullstendig forståelse av livet – livet som er ALT.

Denne “nye” måten å se kroppen og helsen din på, hvordan du spiser og lever er så utrolig interessant og spennende.

Som en del av introduksjonen til min “føljetong” om ayurveda, må jeg nevne de tre doshaene i ayurveda. Sentralt i ayurvedisk tankegang er de fem elementene: luft, ild, jord, vann og rom. Det finnes tre ulike doshaer: Pitta (ild og vann), Vata (rom og luft) og Kapha (vann og jord). Vi alle har en unik doshasammensetning. Det er en riktig og personlig tilpasset mengde av de ulike doshaene vi tilstreber for å oppnå god helse og velvære ifølge den ayurvediske tankegangen. F eks: for mye ild (Pitta) kan bl a føre til frustrasjon. For mye jord (Kapha) kan bl a føre til overvekt og utbrenthet. For mye rom (Vata) kan bl a føre til at du har vanskelig for å holde fokus eller undervekt. Jeg vil skrive egne innlegg om de ulike doshaene – spennende og grunnleggende forståelse av ayurveda🙂

Jeg kunne skrevet side opp og side ned her, men skal selvfølgelig dele opp i flere innlegg for oversiktens del og for at det ikke skal bli for lange blogginnlegg å lese.

HVA KAN DU FÅ UT AV Å FØLGE MEG PÅ DEN AYURVEDISKE REISEN?

Du vil selvfølgelig lære mye om ayurveda. Spesielt om du ikke har lest mye om temaet tidligere, vil du mest sannsynlig oppleve en helt ny tilnærmingsmåte til livet. Du vil finne ut av dine ubalanser og hvordan man ifølge ayurvedisk tankegang ville gått frem for å finne tilbake til balansen for god helse, maksimalt velvære og skjønnhet – en velbalansert doshasammensetning tilpasset deg som individ.

Du vil få ulike matoppskrifter som er tilpasset de ulike doshaene, skjønnhetstips, treningstips. Alt basert på de ulike doshaene.

Du vil videre lære mye om bl a Dharma og Karma for bare å nevne noe.

Det er mye – det er som sagt ayurveda; kunnskapen om livet – og det er uendelig.

Kanskje vil også du prøve hele eller deler av denne kunnskapen, ev ta det opp med din lege/behandler hvor dere sammen kan se på hvordan du kan implementere den ayurvediske livsvisdommen i ditt liv hvis du fra før har helseutfordringer du må ta hensyn til.

Jeg deler min kunnskap og mine egne erfaringer. Hvordan jeg gjennom dette levesettet har reist meg fra en ganske så tung og mørk tilværelse til den jeg er i dag.

Det har vært en ganske så fantastisk reise, og jeg må dele den med så mange som mulig.

Nå lever jeg etter ayurvediske prinsipper for å ikke havne i den mørke tilværelsen igjen. Videre er jeg opptatt av skjønnhet og velvære, og bruker ayurvediske prinsipper for å bli den beste utgaven av meg selv også på dette område.

Skjønnhet og velvære er mer enn å pynte på utsiden med makeup, fine klær og hårstyling. Skjønnhet og velvære skal etter min mening komme innenfra. Du stråler hvordan du føler deg, og det er dette jeg mener med skjønnhet – virkelig skjønnhet. Det er dette jeg vil løfte frem.

Også skal jeg ikke legge skjul på at jeg er i overkant glad i å pynte meg på utsiden også🙂, men jeg jobber innenfra og ut.

Hilsen fra
Maria Nathalie

marianathalie.blogg.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *