Ja til trygg, miljø- og helsevennlig solkrem i Norge!

helsevennlig solkrem

Dette blogginnlegget er delt i fra GreenSpirit sin gruppe på Facebook som heter: Ja til trygg, miljø- og helsevennlig solkrem i Norge! GreenSpirit er ledende innen økologisk hudpleie i Norge, og jobber hardt for at norske forbrukere skal få miljø- og helsevennlige valgalternativer.

«SAKEN: Nå har vi sett nok en økologisk sertifisert solkrem stryke i Mattilsynets solkremtest. Det er fort gjort å tenke at økologisk ikke fungerer og at det er kjemisk filter som må til. Men her er det Mattilsynet som feiler ved å benytte feil testmetodikk.

Majoriteten av solkremer på markedet benytter kjemisk solfilter. Kjemisk solfilter fungerer ved at solkremen absorberer UV-strålene gjennom en kjemisk prosess som oppstår i huden. Kjemisk solfilter / UV filter er linket til hormonforstyrrelser og allergi (ewg.org).

Vi skal beskytte oss med solkrem. Solkrem beskytter oss fra å bli brent og utvikle kreft.
Alternativet til solkrem med kjemisk filter er solkrem med naturlig mineralfilter. Mineralfilter (fysisk filter) fungerer ved at mineralene ligger utenpå huden som et skjold og reflekterer bort UV-strålene. Sistnevnte solfilter er mest vanlig i økologiske solkremer og gjør det mulig å beskytte seg mot UV-stråler helt uten kjemisk solfilter.

Med tanke på ulikheten på disse to kategorier solkremer er det helt essensielt å tilpasse testmetodikken for å kunne få et korrekt og reelt testresultat.

Green Spirit har i over ti år jobbet for å fremme trygge økologiske produkter på det norske markedet. Vi ønsker å være føre var med tanke på helseskadelige stoffer, samtidig som at produktene skal holde det de lover og ta vare på deg som forbruker.

Som beskrevet over er det signifikate forskjeller på formulering av solkrem med kjemisk filter og solkrem med mineralfilter / fysisk filter. Dette gjør at testmetoden ISO 24 443 ikke kan benyttes for solkrem med mineralfilter og spesielt solkrem med mineralfilter med høy faktor vil få store avvik ved bruk av denne testmetodikken. I Frankrike og ellers i EU hvor solkrem med mineralfilter er mer vanlig er det godt kjent i fagmiljøet at for denne kategori solkremer (med mineralfilter) så må testmetoden ISO 24 442 benyttes for å måle korrekt UV-filter. Med denne testmetodikken vil det fremkomme et reelt og riktig testresultat.

Acorelle solkrem for baby som feilet i Mattilsynets test innehar godkjente tester som dokumenterer den deklarerte SPF. Denne saken vi jobber for handler ikke bare om denne solkremen, men all solkrem som benytter mineralfilter i stedet for kjemisk filter. Kjemisk filter skal ikke være nødvendig for å beskytte seg mot UV-stråler, men da må myndigehetne legge til rette for dette her i Norge.

For at vi skal kunne gjøre bedre valg for oss selv og miljøet, må vi ha myndigheter som legger til rette for dette. Mattilsynet er her for å sikre deg som forbruker trygge produkter. Står vi sammen om å si JA til økologisk solkrem med mineralfilter i Norge, som er trygg, miljø- og helsevennlig solkrem, vil vi kunne pushe myndigehtene til å oppdatere seg og tilegne seg kunnskap om denne kategori solkrem og rett testmetodikk.»

Del gjerne innlegget, eller om du vil følge gruppen på facebook for mer informasjon og dokumentasjon om helsevennlig solkrem, kan du melde deg inn her

Denne gruppen handler om at myndighetene i Norge bør legge til rette for at det skal finnes trygge, miljø- og helsevennlig solkrem i butikkhyllene.

Ja til helsevennlig solkrem!
Ja til helsevennlig solkrem!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *